joi, 15 martie 2012

Demodecia

Demodecia este o boala frecventa in cazul raselor de caini cu parul scurt si urechi lungi care au un sistem imunitar nu foarte bine dezvoltat. Are trei fome: localizata, generalizata si Pododermatita demodecica.
Aparitia parazitului demodex canix eate favorizata si de o alimentatie deficitara. Acesta isi depune ouale pe pielea animalului apoi murind la cateva zile de la fecundatie. Acest lucru favorizeaza  inmultirea atat de rapida a parazitilor.
Demodecia este transmisa de la un animal infestat(din aceeasi specie) la altul, sau in prima saptamana de viata, de la mama infestata.
Receptivitatea la demodecie depinde de specia animala, varsta cainelui, starea pielii, factori externi etc.
Diagnosticul
Acesta se pune pe baza evidentierii parazitilor prin examen microscopic al unui raclaj din leziunile pielii. Acestea apar, de obicei, pe cap in regiunea periorbitala si perilabiala. Dar, nu tot timpul demidecia se loalizeaza in aceste zone, de aceea, se va recurge la examenul microscopic.
Tratamentul
Sunt recomandate baile periodice cu sampon cu peroxid de benzoil, administarea unei diete de caliate, a multivitaminelor si acizilor grasi.
In prezenta cazurilor mai severe, se utilizeaza Amitrazul. Acesta este un prganofosforic, ce trebuie aplicat cu grija, folosund manusi. Se recomanda tunderea cainilor pentru ca solutia sa intre mai bine in contact cu pielea.
Imbaierile se vor continua pana cand la examenul microscopic nu vor mai aparea acarienii. In plus, este recomandat ca animalului sa i se administreze si multivitamine sau suplimente care contin acizi grasi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu