Toti iubim vacantele, dar daca ai un caine va trebui nu numai sa-ti planifici calatoria, ci si sa te gandesti ce vei face cu el cat vei lipsi. Uneori ai putea sa-l iei cu tine, dar de cele mai multe ori va trebui sa-l lasi acasa.
Este nedrept, cu siguranta, sa-ti lasi cainele singur acasa pentru o perioada lunga de timp. Uneori, daca esti norocos, il poti lasa in grija unui prieten sau vecin care sa aiba grija de el cat timp esti plecat. Dar oricat ar fi de binevoitori, s-ar putea sa apara probleme, iar ei sa nu-l poata supraveghea tot timpul.
Daca te gandesti totusi sa iei cainele cu tine in calatorie, s-ar putea sa fie necesar sa-l transporti intr-o cusca speciala. Majoritatea cainilor se vor adapta bine la aceasta situatie, mai ales daca au fost obisnuiti de mici cu acest lucru.
Iata cateva reguli de baza ce trebuie respectate.
Cainele in vacanta
Asigura-te ca animalele de companie sunt binevenite acolo unde mergi in vacanta si ca ai anuntat ca iti vei aduce si cainele. Pentru a gasi locurile in care sunt acceptati si cainii, informeaza-te din revistele de specialitate. Multe informatii despre aceasta poti gasi, de asemenea, pe internet. Chiar posesorii de caini au inceput sa ofere astfel de informatii pe internet. Anumite brosuri pentru vacante includ informatii despre cazare si destinatii potrivite in cazul in care calatoresti impreuna cu cainele tau.
Daca mergi la tara impreuna cu cainele tau, supravegheaza-l tot timpul. Nu-l lasa din lesa in locurile unde ar putea fi animale domestice sau pasari si animale salbatice. Nu uita ca el le poate mirosi inainte ca tu sa le poti vedea. Agitarea animalelor provocata de cainele tau poate fi o sursa de probleme pentru fermieri, care ar putea riposta violent. Nu lasa cainele sa alerge pe un camp cultivat. Daca pe acolo trece un drum public, tine cainele in lesa si ai grija sa nu iasa de pe drum.
Daca mergi la mare, gandeste-te la ceilalti oameni de pe plaja. Nu lasa cainele sa murdareasca plaja. Daca o face, curata dupa el. Du-l sa-si faca nevoile inainte de a merge pe plaja. Verifica daca este permis accesul cu cainele pe plaja unde vei merge.
In zilele foarte calduroase, fa exercitii cu cainele tau dimineata sau seara. Daca mergi intr-o plimbare mai lunga, ia cu tine un vas si apa. In timpul zilei tine cainele la umbra.
Si nu uita sa-i agati la gat o placuta de identificare cu adresa si numarul tau de telefon, in caz ca se pierde.
Calatorind cu cainele tau
Cainele tau trebuie sa fie obisnuit sa calatoreasca in masina, iar aceasta vacanta n-ar trebui sa fie prima lui calatorie cu masina. Daca stii ca in masina e predispus sa i se faca rau sau sa devina agitat, roaga medicul veterinar sa-i prescrie niste medicamente cu efect calmant. Fa opriri in mod regulat ca sa-si poata face nevoile si da-i sa bea apa. Tine-l in lesa cand il plimbi si nu-l lasa niciodata liber, mai ales la benzinarie sau in apropierea unei strazi aglomerate.
Nu lasa cainele in masina parcata daca afara este foarte cald. Nu-l lasa in lumina puternica a soarelui, parcheaza totdeauna la umbra. Chiar daca vremea e mohorata, nu lasa cainele in masina singur mai mult de 5-10 minute. Asigura-te ca are apa de baut. Lasa geamul deschis sa intre aer proaspat, dar nu prea mult, sa nu iasa cainele afara! Poti folosi o plasa speciala care-ti va permite sa lasi geamul deschis, fara ca el sa poata iesi.
Desi s-ar putea sa-i placa, nu lasa cainele sa-si scoata capul pe geam cand masina este in miscare, deoarece exista riscul producerii unui accident.
Calatoria in strainatate
Daca vrei sa calatoresti in strainatate, va trebui sa ai in vedere si riscurile pentru sanatatea cainelui tau. In multe tari exista pericolul bolilor specifice anumitor tari. Una din cele mai cele mai periculoase boli pentru om si animalele de companie este turbarea. Obtine din timp informatii la zi in aceasta privinta despre tarile pe care intentionezi sa le vizitezi impreuna cu cainele tau.
In tarile dezvoltate, cand exista pericolul turbarii, exista reglementari stricte si sisteme de inregistrare care asigura vaccinarea animalelor de companie impotriva turbarii. Este prevazut de lege ca toti cainii peste o anumita varsta trebuie sa fie vaccinati la zi impotriva turbarii si sa aiba certificat de vaccinare. Politia ii poate amenda pe proprietarii de animale de companie care nu se conformeaza regulilor veterinare si poate chiar sa le confiste animalele. De asemenea, in unele tari exista obligativitatea de a tine cainele in lesa.
Dupa ce ai obtinut documentele pentru calatoria cainelui tau, asigura-te ca va calatori confortabil si in siguranta. Contacteaza din timp linia de transport aerian pentru a te informa in legatura cu regulile lor de transport al cainilor. Joaca-te cu cainele inainte de a pleca de acasa. Da-i o hrana usoara cu cel putin 6 ore inainte de decolare si apa cu cel putin 2 ore inainte, cu exceptia zilelor foarte calduroase. Da personalului de zbor un vas pentru a-i putea oferi cainelui apa in timpul escalelor. Daca zborul dureaza mai mult de 24 de ore, asigura-te sa aiba hrana – preferabil uscata. Cutia de transport trebuie prevazuta cu o eticheta unde sa se poata citi clar numele tau, adresa si destinatia, si ataseaza orice alt document necesar. Scrie si numele cainelui tau, astfel ca personalul sa i se poata adresa in timpul voiajului. Pune-i cainelui o zgarda cu informatii de contact, in cazul in care scapa din cusca.
Destinatia si bagajele
Odata ce ai hotarat destinatia in care vei merge, cauta un hotelsau o pensiune care permite accesul cu animale. De obicei, sunt putine locuri dintre acestea de aceea trebuie sa faci rezervare din timp. Si nu uita faptul ca taxele de cazare pot fi destul de scumpe pentru caine. Inainte de vacanta verifica-i carnetul, sa vezi daca are toate vaccinurile la zi sau daca nu are vreo problema grava de sanatate.
Bagajul este un lucru important nu numai pentru tine, ci si pentru caine. Uite ce ar trebui sa contina bagajul cainelui:
- bolurile de mancare si apa
- zgarda (de preferabil cu medalion de identificare)
- lesa
- botnita (in cazul unui caine agresiv)
- jucariile preferate (cel putin una)
- peria
- saculeti pentru strangerea mizeriei
- o solutie antipurici
De asemenea, este bine sa ai la tine si o trusa de prim ajutor care ar trebui sa contina pansamente sterile, apa oxigenata, medicamente si chiar numarul de telefon al unui veterinar din apropiere.
Reguli de vaccinare si carantina
Regulile si reglementarile referitoare la carantina se pot schimba in termen scurt. Cel mai bun loc pentru a obtine ultimele informatii este tara in care mergi. De obicei, aceasta inseamna sa contactezi consulatul tarii respective sau ministerul sanatatii. Intotdeauna sa ai la tine toate documentele, inclusiv certificatele de vaccinare, certificatele de sanatate si cele de import, daca e cazul.
Tarile care au cele mai putine probleme in legatura cu sanatatea animalelor tind sa aiba si exigente cele mai stricte. Restrictiile pot viza specia de animal care poate fi importata, sau pot viza tara de origine. De exemplu, pot cere ca animalul sa fi fost in carantina inainte de decolare sau pot cere sa li se prezinte certificate de vaccinare si permise de import. Apoi, pot cere la sosire ca animalul sa treaca printr-o perioada de carantina si teste. Tarile cu cele mai putine restrictii la import vor pretinde totusi certificate de sanatate si vaccinare.
Inainte de a-ti planui calatoria in strainatate, asigura-te ca nu sunt restricii care sa te impiedice sa-ti aduci cainele inapoi acasa. S-ar putea sa trebuiasca sa prezinti documente cu privire la vaccinari sau sa intre in carantina.
Din motive de siguranta, este bine sa nu iei cainele cu tine intr-o calatorie pe mare. Daca vrei sa calatoresti cu vaporul intr-o tara straina, exista riscul ca prietenul tau patruped sa intre in carantina la intoarcere, chiar daca nu a parasit deloc vasul.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu