luni, 18 iunie 2012

Administarea hranei cainelui in functie de varsta

Un animal sanatos are o alimentatie completa si echilibrata din punct de vedere nutritional, ceea ce ii permite dezvoltarea si desfasurarea unei activitati normale, si totodata impiedica imbolnavirea.
Cu toate ca face parte din ordinul Carnivora, cainele poate fi definit mai degraba ca fiind omnivor. Spre deosebire de pisica, cainele poate supravietui cu o alimentatie compusa in intregime din material vegetal, desi este de preferat o alimentatie pe baza de proteine animale. Cainele are nevoie ca hrana lui sa ii asigure energie, sa contina proteine, grasime, carbohidrati, fibre, minerale, vitamine. Nu trebuie sa uitam nici rolul apei din dieta cainelui, apa indeplinind multe functii vitale in corp.
Necesarul nutritional al cainelui variaza pe parcusul vietii lui si este influentat de factori cum ar fi varsta, conditiile de mediu, activitatea, starea de sanatate.

Cainele adult
are nevoie de o alimentatie care sa ii mentina sanatatea si activitatea la un nivel optim. Etapa de intretinere a cainelui adult este considerata perioada necesarului de baza. Cainele adult isi poate asimila tot necesarul nutritional la o singura masa, de aceea nu reprezinta nici un dezavantaj daca stapanul opteaza pentru o singura masa pe zi. Este recomandata, totusi, hranirea cainilor cu 2 – 3 pe mese pe zi, insa fara sa se depaseasca necesarul. Cainii care isi primesc masa dupa ce stapanii lor au mancat este o practica destul de frecventa, dar trebuie sa se tina cont de faptul ca resturile stapanilor nu reprezinta alimentatia de care ei au nevoie si sa se evite hranirea la ore tarzii pentru ca, la cateva ore, cainele ar putea sa aiba nevoie afara, lucru ce poate fi incomod pentru stapan.

Catelele gestante au nevoie de o alimentatie adecvata acestei perioade, necesarul lor nutritional fiind mai mare. Pentru o buna intretinere a catelei ci si pentru a asigurarea cresterii si dezvoltarii puilor si pentru producerea de lapte in perioada lactatiei, necesarul nutritional creste de pana la 4 ori. In perioada de lactatie, daca nu ii este asigurata dieta necesara, cateaua va consuma din resursele proprii si va pierde din greutate, iar starea de sanatate i se va deteriora. Aportul energetic trebuie crescut constant in primele 4 saptamani de lactatie. Cateaua trebuie sa aiba hrana la dispozitie, din belsug, chiar si in timpul noptii pentru a se inlocui volumul mare de nutrienti ce este pierdut prin producerea laptelui.

Puilor, hrana trebuie sa le asigure pe langa nutrientii necesari intretinerii si pe aceia necesari cresterii si dezvoltarii. Intarcarea cateilor trebuie sa se faca treptat, deoarece o separare brusca de mama lor poate duce la reducerea ratei de crestere. Ei devin interesati de hrana solida in jurul varstei de 3-4 saptamani, desi pot primi hrana moale de la 2 saptamani. Din momentul in care puii mananca bine pot fi separati de mama lor pe perioade din ce in ce mai mari pentru a se permite scaderea cantitatii de lapte a catelei. Intarcarea definitiva se poate face intre 6 si 8 saptamani. Cateii mici au nevoie ca hrana sa le asigure multe proteine, vitamina E, dar si minerale cum sunt calciul si fosforul pentru dezvoltarea sanatoasa a oaselor. Cantitatea de hrana si nutrientii asigurati de aceasta sunt foarte importante in perioada de crestere a cainelui, deoarece greselile de alimentatie din aceasta perioada pot avea efecte negative asupra dezvoltarii puiului. Pentru a ii fi asigurat tot necesarul de hrana, cainii mici trebuie sa mananace cantitati mari in comparatie cu greutatea lor corporala, deci hrana trebuie impartita in portii mici si dese, in jur de 4 mese zilnic, fara sa aiba hrana la discretie tot timpul.
  Calciul este extrem de important in dezvoltarea osaturii, insa excesul este daunator. Alimentatia si suplimentele nutritive trebuie sa fie moderate, pentru a li se acorda puilor timpul necesar ajungerii la greutatea de adult, cu toate ca in primele etape de viata si la 6 saptamani deja majoritatea raselor ajung la aproximativ 50% din greutatea ca si adult.
  La intarcare (intre 6 si 8 saptamani) necesarul unui pui este de doua ori mai mare decat al unui adult din aceeasi rasa, per kilogram corp. Pe masura ce puiul creste, necesarul scade progresiv. In primele saptamani de viata, necesarul cateilor este asigurat de laptele mamei si nu este necesara hranirea suplimentara. Cand devin interesati de hrana solida, ei pot fi hraniti cu mancaruri usoare maruntite si inmuiate in lapte sau sos, aceeasi hrana ca a mamei sau speciala pentru crestere. Contrar credintei populare, laptele nu este esential in alimentatia puilor dupa ce acestia au fost intarcati, deoarece scade toleranta lor la lactoza si capacitatea de digestie a acesteia si le poate provoca diaree.

Cainii varstinici au nevoie de o alimentatie care sa ii mentina sanatosi si sa incetineasca procesul de imbatranire. Necesarul lor de energie este putin mai scazut decat cel al tinerilor. Ei au nevoie, insa, de o cantitate dubla de vitamina B fata de caini adulti, si un supliement de vitamina E.
  In prepararea mancarii cainelui trebuie sa se tina cont de faptul ca aceasta trebuie sa fie completa, sa ii asigure toti nutrientii necesari, si echilibrata, trebuie sa fie alcatuita din o treime carne, o treime legume sau fructe, o treime cereale.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu