vineri, 15 iunie 2012

Comanda "Pas"

Se poate spune ca executa aceasta comanda corect atunci cand merge in stanga ta, pe langa tine, in acelasi ritm cu tine cu un cap inaintea ta.Altfel spus, daca in dreptul piciorului tau stang nu este gatul, ci coada lui, atunci el merge prea in fata si trebuie tras spre tine. Daca in dreptul piciorului tau stang este nasul lui , atunci el este prea in urma si trebuie tras spre tine.
 Dresajul pentru aceasta comanda incepe in jurul varstei de 6 luni si nu-i vei cere la inceput sa mearga la pas mai mult de cativa pasi.Nu uita sa te bucuri ca a mers acesti cativa pasi exact cum trebuia! Inseamna foarte mult pentru el.
 Va ajunge cu timpul sa mearga constant pe langa tine fara nici un efort, cu cea mai mare naturalete. Dar pentru asta trebuie sa ai grija sa nu asocieze in mintea lui mersul pe langa tine cu ceva neplacut, cu un stres.  Ia-l usor, treptat, mareste distanta pe parcurs, cate putin, si totul va merge perfect.

Ai grija ca zgarda sa fie atat de larga incat sa incapa pe sub ea 2-3 dintre degetele tale, lejer, fara sa fortezi. Pune-te in locul lui pentru putin si inchipuie-ti cum este sa stai cu o curea sau cu ceva metalic strans de gat. Deci te asiguri ca zgarda este destul de larga apoi incerci sa vezi daca nu-i iese prea usor pe cap. Ai grija de-a lungul timpului sa verifici pe masura ce creste daca nu i-a ramas mica si nu-l strange.


1) Desigur ca el va face ce a facut tot timpul in lesa, adica se va duce in toate directiile, asa incat sa va innodati amandoi in lesa in toate modurile, sau va fugi necontrolat incotro va vedea cu ochii.

2) Lasa-l intotdeauna (chiar si cand e deja matur) sa amusine si sa-si faca nevoile. Gandeste-te cat s-a abtinut si fii intelegator. Cand s-a mai linistit - daca e mascul il poti considera linistit dupa primele trei "marcaje" - scurtezi cu grija lesa, il tragi usor spre tine si-l faci atent chemandu-l pe nume, apoi spui "pas" (sau, daca vrei "la pas") sau ce comanda stabilesti tu pentru mersul la pas.

3) El va trage, desigur inainte, fara sa inteleaga nimic. Momentul acesta cand tu ai spus "pas" si el trage inainte va putea aparea si dupa ce deja va fi invatat comanda.

4) Nu il smuci, nu il brusca. Trage-l spre tine ferm dar cu atentie, fara sa-l strangulezi drept pedeapsa, in timp ce spui "pas", iar cand a ajuns in pozitia corecta, aproba cumva, sa se vada ca asta te multumeste (de exemplu "asa").


S-ar putea, mai ales la cainii de vanatoare si de agrement, sa fie nevoie sa repeti absolut tot timpul acest procedeu. Vor invata poate mai greu, secretul este sa nu-ti pierzi rabdarea si sa nu cedezi.
Nu considera ca esti indreptatit sa-ti pierzi rabdarea. El iti urmeaza natura si trebuie sa fii intelegator, altfel vei strica tot efectul bun al calmului tau de pana acum.

Ca orice alta comanda, mereu la fel, mereu cu exact acelasi ton: calm, calm, calm. Nu ceda niciodata. Cand a facut ce trebuia si a mers pe langa tine, dupa 5-6 pasi felicita-l, zi-i "bravo", merita.
La inceput nu ii ceri sa mearga la pas mai mult de cativa pasi, apoi din ce in ce mai mult apoi vreo 30-50 de metri. Maresti distanta pe masura ce se familiarizeaza cu comanda, indiferent ca dresajul are loc la varsta de 6 luni sau cand e matur. Cu timpul va merge lejer pe langa tine, mai ales daca e dintr-o rasa de caini de paza sau are aptitudini in acest sens.
Cand crezi ca a mers la pas destul de mult, arata-i ca de acum poate merge normal printr-o alta comanda , de exemplu "liber". Comanda aceasta va fi comanda pe care o vei folosi ori de cate ori ii ridici o constrangere. Adica va insemna ca poate sa nu mai mearga la pas, sau, sa nu mai astepte, sau sa nu mai stea pe langa tine, sau sa plece unde vrea.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu