joi, 21 iunie 2012

Alimente interzise pentru caine

Alimente interzise cainelui sunt foarte multe, de aceea trebuie sa fim atenti la ce anume manaca patrupedul nostru. Cateva dintre alimentele interzise cainilor sunt : dulciurile, ciocolata, cacao, cafea, carne de porc, fasole, mazare, varza, cartofi, condimente, alune, nuci, alcool, oase de pasare, de oaie, de capra, de porc, organe interne crude.

Dulciurile
In aceasta grupa intra jeleurile, inghetata, ciocolata, bomboanele etc. Acestea au in continutul lor xylitol care poate provoca animalului insuficienta hepatica sau cresterea secretiei de insulina. Ciocolata este toxica si poate afecta inima, plamanii, rinichii si sistemul nervos central. Vomitatul, diareea, tremuratul si pulsul neregulat sunt semne ale intoxicatiei cu ciocolata. Daca totusi cainele pateste asa ceva, mergeti de urgenta la veterinar pentru lavaj gastric si tratament medicamentos. Semintele de mar, samburii de cirese sau de piersici contin o toxina care provoaca voma, tulburari cardiace sau iritatii ale pielii. Strugurii si stafidele pot cauza afectiuni renale.


Nuci
Pentru caini, nucile nu se numara printre cele mai indicate alimente. Trebuie sa se evite ingerarea acestora, deoarece pot provoca animalului grave probleme gastrointestinale, voma, frisoane etc.


Struguri
Pentru caini, strugurii sunt alimente toxice, deoarece pot provoca insuficiente renale acute insotita de lipsa producerii urinei. De asemenea, in primele 24 de ore dupa ingerarea strugurilor apar voma si diareea, insotite de dureri abdominale, deshidratare si moleseala.

Legume
 Interzise cainilor mai sunt si legumele care fermenteaza, precum mazarea, fasolea si cartofii. Ceapa si usturoiul pot cauza anemie, iar ciupercile sunt suficient de toxice cat sa cauzeze decesul.

Branzeturile sarate
Canii nu trebuie sa manance nici branza sarata, topita sau telemeaua. Majoritatea cainilor au intoleranta la lactoza, ceea ce inseamna ca organismul nu are capacitatea de a digera zaharurile din lactate.


Alcool si tutun
Bauturile alcoolice contin etanol, substanta care afecteaza sistemul nervos central si respirator al cainelui. Aveti grija de pachetele de tigari  lasate din neglijenta la indemana cainelui, pentru ca nicotina va distruge rapid sistemul nervos si digestiv al acestora.


Guma de mestecat
Guma de mestecat contine xilitol care stimuleaza pancreasul sa secrete insulina, cauzand hipoglicemie. Un caine care mananca un pachet de guma poate avea probleme hepatice. Semnele toxicitatii apar de regula dupa 30-60 de minute de la ingerare si includ apatie sau lesin.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu