luni, 25 iunie 2012

Dock Jumping

Este un sport amuzant, in care  nu contează rasa, vârsta, sexul sau talia concurenţilor. Important este cine sare mai mult, în lungime şi /sau în înălţime. Deocamdată, această versiune canină a săriturii în lungime - cum a fost denumit sportul de către critici – se desfăşoară în Anglia, Statele Unite, Canada, Australia, Japonia.

Istoria
Prima competiţie de Dock Jumping s-a desfăşurat în 1997 în cadrul evenimentului "Incredible Dog Challenge" organizat de Purina. Acum există un număr mai mare de organizaţii care se ocupă de desfăşurarea acestui sport: DockDogs, Splash Dogs, sau Ultimate Air Dogs. În sudul Angliei, exista o cunoscută competiţie de Dock Jumping numita Dash`N`Splash.

Prezentare
Pentru a începe distracţia avem nevoie (asta pe lângă patruped) de un doc. De obicei docul / pontonul pe care se desfăşoară competiţiile are o lungime de 11 sau 12 m, este lat de 2,4 m şi ridicat la 0,6 m deasupra apei, aceste marimi fiind diferite in alte cluburi. Cât priveşte apa, se poate utiliza orice lac sau piscină (bazin) care are cel puţin 1,2 m adâncime. Este obligatoriu ca docul să fie acoperit cu un strat de gazon artificial, mochetă sau altceva mai abraziv, astfel încât să nu se alunece pe el, să aibă o aderenţă bună.
   Orice câine poate învăţa "dock jumping"! [ Potrivit statisticilor efectuate în ultimii ani, Retrieverii, Ciobăneştii Belgieni dar şi metişi, se dovedesc a fii, de obicei, câştigătoarele competiţiilor de Dock Jumping.]
Tot ce trebuie să faci pentru început este să creezi o legătură solidă între tine şi câine, să formaţi o echipă compactă, să-l înveţi să aporteze şi să vă distraţi împreună.
   Fiecare echipă participantă în concurs are dreptul la două sărituri, iar cea mai lungă dintre sărituri defineşte scorul final al echipei. O săritură este valabilă doar dacă jucăria de aport este aruncată de către handler în apă. Câinele nu este obligat să facă aportul pentru ca săritura să se contabilizeze
   Dacă un câine sare mai mult în înălţime atunci când i se aruncă obiectul de aport, se spune că are un „hop” bun! Dacă un câine sare mai bine în lungime, se spune că este „în linie dreaptă”.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu