joi, 5 ianuarie 2012

Competitiile cu atelaje canine

Buna! Astazi am sa scriu despre competitiile de sprint cu atelaje canine. Nu uitati maine sa intrati pe blog! Voi prezenta una dintre rasele mele preferate de caini!

Competitiile cu atelaje canine
   În România primele atelaje, precum şi primele competiţii au apărut doar de câţiva ani, dar pe plan mondial, acest sport si competiţiile profesionale au un trecut de mai mult de un secol.
   Cercetătorii au dovedit de mult timp că popoarele din zona Cercului Polar au folosit şi folosesc de mai multe secole forţa de tracţiune a câinilor în lupta pentru supravieţuire în condiţii extreme de mediu. Prin această modalitate şi-au usurat în mod deosebit transportarea vânatului pe sănii fabricate iniţial din oasele peştilor şi din piele.
    Folosirea atelajelor canine în competiţii sportive datează de pe vremea "febrei aurului" din Alaska, de la sfârşitul secolului XIX, şi începutul secolului XX. În aceasta perioadă, minerii de aur, din distracţie şi motivate de sumele mari puse la bătaie în pariuri, se întreceau cu atelaje canine. În scurt timp, a devenit necesară elaborarea unor reguli scrise şi implicit apariţia primelor cluburi de specialitate. Sportul cu atelaje canine este cel mai popular sport în Alaska şi în zilele noastre.
   De regulă, competiţiile se pot grupa în trei categorii: competiţie de sprint, de distanţă medie şi de distanţă lungă. Distanţele parcurse în competiţiile de sprint diferă în funcţie de numărul câinilor din atelaj:
1-2 câini, cca. 5 km
3-4 câini, cca. 8 km
5-6 câini, cca. 12 km
7-8 câini, cca. 16 km
Categoria deschisă (peste 8 câini), cca. 25 km

   Competiţia de distanţă medie se compune de obicei din mai multe etape care însumează o distanţă între 40-400 km. Timpii realizaţi se cronometrează separat pe fiecare etapă, iar rezultatul final este dat de suma rezultatelor intermediare.  În competiţiile de distanţă lungă, cronometrul se porneste de la start şi se opreşte la parcurgerea distanţei totale, care poate ajunge la 1700-2000 de km.
    Pentru a implica cât mai mult şi pe cei care deţin doar 1-2 câini, s-au introdus categorii ca "skijoring" sau "pulka". Tot cei care au 1-2 câini, în extrasezon ,în lipsa zăpezii, pot practica "canicross" sau "bikejoring", iar cei cu atelaje mari se întrec pe atelaje speciale. Mai nou, IFSS organizează chiar şi Campionat Mondial pe uscat, prima ediţie având loc în 2002 la Ravenna, Italia.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu