miercuri, 4 ianuarie 2012

Agility

Bine v-am regasit! Astazi voi scrie pe blog despre un important sport canin. Acest sport este deosebit si special!

Agility
  Agility este un sport unic in felul sau, in care omul si cainele lucreaza ca o echipa, coordonandu-si miscarile astfel incat partenerul patruped sa poata depasi cele douazeci si doua de obstacolele, aranjate aleator pe o pista. Scopul final al acestui sport este trecerea liniei de Finish cat mai repede si cu cat mai putine penalizari.
   Este o minunata ocazie sa consolidezi legatura dintre om si caine, un motiv care te indeamna sa te joci cat mai mult cu cainele tau acest sport.Sportul Agility nu face discriminari privind rasa cainelui, sunt bine veniti orice fel de caini cu sau fara pedigree, important este sa fie dornici de a se juca. 

   Acest sport poate fi practicat pe orice teren sau chiar intr-un parc, fiind preferabil sa nu fie pe asfalt sau pe ciment, pentru a nu se rani cainele. Totusi trebuie sa se tina cont si de marimea terenului, care este de minimum 30 x 40 de metri.
   Pe langa teren, sunt necesare diverse obstacole.  Exista 11 tipuri de obstacole: bara (saritura in inaltime), viaduct sau perete, "A" (palisada), punte (barna), balansoar (leagan), cerc (inele), masa, slalom (jaloane), saritura in lungime, tunel flexibil, tunel fix (sac). Mai rar sunt folosite obstacolele cu apa si obstacolele cu gard viu.
   In acest sport, cainii sunt impartiti pe trei marimi, in functie de care se va stabili inaltimea la care vor fi amplasate barele de la saritura in inaltime, inaltimea viaductului, deschiderea palisadei, amplasarea cercului, inaltimea mesei, distanta pentru saritura in lungime.
   Principalele reguli din acest sport sunt urmatoarele: cainele va fi condus de catre stapan fara zgarda, fara lesa, fara a fi stimulat cu mancare sau cu jucaria preferata. Acesta este condus doar din comanda verbala si vizuala, este interzisa atingerea cainelui sau a obstacolelor de catre conductor, iar in cadrul antrenamentelor, este permisa stimularea cu mancare sau jucarie.
   Pregatirea terenului, aranjarea obstacolelor intr-o anumita ordine si la o anumita distanta unul de altul, precum si timpul de parcurgere a pistei,care este calculat in functie de lungimea terenului si de viteza cainelui, sunt la latitudinea arbitrului sau a instructorului.
   Tot arbitrul sau instructorul va decide ordinea de parcurgere a obstacolelor, in acest sens ele fiind numerotate.Nu trebuie sa existe mai mult de 22 de obstacole!
   Calificativele primite sunt excelent, foarte bun, bun, satisfacator, nesatisfacator. Ca la orice sport, exista si penalizari, mai ales pentru doborarea obstacolelor, depasirea timpului in care trebuie parcurs terenul sau refuzul cainelui de a sari anumite obstacole.

   Cainii trebuie sa participe la mai multe categorii de performanta:
 a) Incepatori - caini care participa la primul concurs;
b) A1 - caini care au mai participat la concursuri;
c) A2 - caini care au parcurs cel putin de trei ori traseul A1 fara nici o greseala, la mai multe concursuri, cu trei arbitri diferiti;
d) A3 - caini care au parcurs cel putin de trei ori traseul A2 fara nici o greseala, la mai multe concursuri, cu trei arbitri diferiti.
   In functie de categoria de performanta la care participa cainele, traseul va fi din ce in ce mai dificil, A3 fiind cel mai dificil de parcurs.
    Nu uita sa vizionezi video-urile din stanga blogului pentru a intelege mai bine acest concurs si cum se desfasoara!












Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu