miercuri, 22 februarie 2012

Ingrijirea femelelor postpartum si a puilor nou-nascuti

Astazi voi incepe sa prezint informatii care te-ar putea ajuta, daca doresti sa devii crescator de caini. Astazi voi scrie un articol despre ingrijirea femelelor postpartum si a puilor nou nascuti.
Nutritie
Dupa travaliu, femela va avea nevoie de hrana si apa. Asigura-te ca ii oferi aceste lucruri, avand grija ca puii sa nu consume mancarea mamei lor. Pentru asta vei avea nevoie de un suport special. De asemenea, femela trebuie condusa zilnic afara pentru nevoile fiziologice.
Apetitul femelei va creste, de aceea procura-i hrana de calitate cu mukte vitamine si proteine.
Puii se hranesc cu ajutorul mamei. Dar, cand cresc, la aprox. 3-4 saptamani, ei au nevoie de primul "terci". Acesta  se realizeaza prin plasarea a 2 cesti de alimente uscate pentru pui de inalta calitate intr-un blender cu 12,5g inlocuitor de lapte si completeazarestul din blende cu apa fierbinte. Catelusii ar trebui sa primeasca 3-4 de acest fel pe  zi.
In momentul in care puiutii au 6-7 saptamanu de viata trebuie sa fie complet intarcati. Ei trebuie samanance hrana solida si sa bea apa usor.
Curatenia
Cutia pentru fatare trebuie schimbata o data pe zi la fatare si cand incep puii sa manance solid, de 2-3 ori pe zi. Poti aseza pe funul cutii  un carton multe straturi de ziare peste, si o patura deasupra.
Spatiul puilor trebuie sa fie bine definut, avand un spatiu diferit pentru joaca, somn etc.
Temperatura
In  cutia de fatare trebuie a fie in jur de 29 grade Celsius in primele zile, urmand in urmatoarele zile sa atinga temperaturi mai scazute de 21-23 grade Celsius.
Sanatatea puilor
Puii trebuie consultati de un medic veterinar, vaccinati si examinati pentru a nu avea niciun defect congenital. De asemenea, iti potiintreba veterinarul despre toata ingrijirea puilor(daca acestia sunt de rasa).
Sanatatea catelei
Fiecare glanda mamara trebuie verificata cu grija cel puton o dta pe zi. De asemenea, medicul veterinar te poate ajuta la verificarea glandele mamare deoarece, acestea pot fi zgariate sau muscate de puii de caine.
In plus, cateaua va avea o sangerare la vulva care va putea dura cateva zile. De asemenea, blana catelei poate deveni foarte groasa in timpul sarcinii, cand incepe sa naparleasca. Acest proces este normal, iar blana isi poate reveni dupa 4-5 luni.
Interactiunea intre pui si catea si socializarea
Cand puii  implinesc 2-3 saptamani, cateaua trebuie sa aiba un spatiu diferit de cutia de fatare in care sa se odihneasca. In acelasi timp,puii pot fi scosi afara la joaca si pentru a explora inprejurimile.
Socualizarea timpurie a catelului este foarte importanta. Aceasta ii a ajuta sa aiba incredere in sine si a dezvolte mai putine probleme de comportament.
Catelusii ar trebui expusi la diferite zgomote priduse de aspiratoare, copii, usi de garaj inchizandu-se, chiar sirene de masini sau alte animale. Tot ceea ce cunoaste acum catelul il va ajuta sa devina un caine bine socializat, un adult fara frica. Mai multe despre socializare poti gasi si in categoria comportament, unde  discutat pe larg despre acest proces de cunoastere.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu