joi, 23 februarie 2012

Creste-ti corect puiul de caine

Astazi voi scrie despre dezvotare puilor de caine si la ce sa te astepti cand cresti un pui.

Dezvoltarea normala a puilor
In mod normal, cordonul ombilical  cade in 2-3 zile de la nastere. Infectiile la cordonul ombilical sunt foarte rare. In timpul somnului, catelusii mai obisnuiesc sa tresara, acest lucru ajutand la dezvoltarea muschilor si a nervilor.
Puii incep sa se tarasca intre 7-14 zile de viata, merg la 16 zile si merg normal la aprox. 21 zile. Acestia pot alerga la 4 saptamani si juca, si pot invata si sa muste. Ai grija ca puii sa nu muste oamenii deoarece,acest lucru va deveni un obicei foarte rau.
Puii se nasc fara dinti. Dintii de lapte incep sa erupa la 2-4 saptamani, toti dintii de lapte fiind prezenti in jurul varstei de 8 saptamani.
Ochii puilor se deschid intre 12-15 zile de viata, retina maturizandu-se la varsta de 21 de zile. Catelusii ar trebui sa vada clar in jurul varstei de 4 saptamani. Nu trage de pleoapele ochilor deloc,iar daca observi o inflamatie a ochilor inainte de deschidere, du catelul la veterinar, pentru a-l trata. De asemenea, daca la deschidere,  ochii puiului sunt albi sau albastru deschis du catelul la veterinar imediat. La inceput, culoarea ochilor trebuie sa fie albastruie, schimbandu-se culoarea pe parcurs.
Puii incep sa auda la 14-17 zile de la nastere si ar trebui sa auda foarte clar in jurul varstei de 4 saptamani. Totusi, surditatea nu poate fi remarcata in timp ce puii sunt impreuna, ci doar in momentul in care puii sunt separati.
Puii nou-nascuti sunt capabilu sa-si mentina o temperatura a corpului cu pana la 11 grade Celsius mai mult.
Pentru primele 2-3 zile de viata pentru pui, tempeatura trebuie sa atinga 23-26 grade Celsius. Temperatura rectala a unui pui este de 36 grade Celsius, cresand pana la 38-39 grde Celsius.

Vaccinarile si deparazitarile
Vaccinarea puilor poate incepe la varsta de 6-7 sapamani.( mai multe despre vaccinare poti afla si in zilele urmatoare cand voi prezenta pr larg acest procedeu.)
Deparazitarea poate incepe la varsta de 2 saptamani, apoi repetata la varsta de 4,6,8 saptamani de viata. Dar, nu uita ca si femela mama va avea nevoie de o deparazitare, in acelasi timp cu puii. Totodata, veterinarul trebuie sa faca si o verificare a  starii de sanatate a puilor, cand implinesc 6-7 saptamani de viata.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu